Kopjes maken in Word

Kopjes in Word zorgen voor structuur

Om de leesbaarheid van een tekst te vergroten, is het aan te raden om kopjes te gebruiken boven alinea’s. Je kunt deze kopjes gemakkelijk toevoegen in Word en aanpassen naar de huisstijl. Zorg er dan wel voor dat je eerst de juiste lettertypes hebt ge├»nstalleerd.

Op het tabblad ‘Start’ vind je de meest gebruikte stijlen. Selecteer de tekst van het kopje en klik op de stijl die jij wenst, bijv. Kop 1. Zie jij geen goede stijl? Dan kun je de galerie uitvouwen door op de ‘meer’-knop te klikken. Dit is het pijltje naar onderen naast Kop 3.


Zorg voor een goed contrast. Zoals hier moet het dus niet.

Zelf kopjes maken in Word

Natuurlijk kun je ook zelf een kopje maken met de juiste huisstijl.

1. Selecteer de tekst van het kopje dat je wilt bijwerken. Pas de kenmerken van de tekst aan zoals de grootte, het lettertype en de kleur.

2. Klik met de rechtermuisknop op het bijbehorende kopje in het menu ‘Stijlen’. Als de aangepaste tekst moet overeenkomen met Kop 1, klik je met de rechtermuisknop op Kop 1.

3. Selecteer de optie: ‘Kop 1 bijwerken om met selectie te laten overeenkomen’.

4. De nieuwe stijl is nu opgeslagen als Kop 1!

Lukt het niet? Zorg ervoor dat je de hele kop hebt geselecteerd. Zie je geen rechtermenu? Mogelijk maak je gebruik van de gratis (online) versie van Office 365. Helaas is het daarbij niet mogelijk om stijlen aan te passen.


Waar moet ik op letten bij het maken van een kopje in Word?

1. Het kopje mag qua font afwijken van de rest van de tekst. Kies dus een opvallend lettertype als je wilt dat deze kop er echt uitspringt.

2. Maak het niet te druk. Gebruik voor de kopjes niet verschillende kleuren. Je kunt overigens wel bepaalde nuances gebruiken, bijv. lichtblauw en donkerblauw.

3. Het kopje is bij voorkeur groter zijn dan de tekst eronder. Gebruik je dus grootte 12 voor de tekst, dan heeft het kopje bijvoorbeeld grootte 14.

4. Schreef of schreefloos? Het mag allebei. Een schreefloos lettertype (oftewel: zonder dunne dwarsstreepjes) ziet er vaak iets moderner uit. Een lettertype met schreven oogt juist klassiek.

Wil je graag meer tips lezen? Lees hier hoe je makkelijk lettertypes toevoegt aan Word.

extra functionaliteiten in een Word sjabloon